Wat te doen bij depressie?

Hoe ga jij om met iemand die een depressie heeft? Heb je daar wel eens over nagedacht? Als jij niemand in je familie of omgeving hebt, die een depressie heeft, dan lijkt het antwoord daarop ” ik weet het niet” en ” nee”.

Waarom wordt het zo vaak over het hoofd gezien? Denken we nou echt dat het altijd goed gaat met iedereen? Terwijl jezelf ook mindere dagen hebt. Of zijn de mensen met depressie gewoon hele goede acteurs?  Of komt het doordat we niet voldoende tijd aan de mensen om ons heen besteden?

Depressie is niet iets van deze tijd, het is niet iets van nu. Depressie is er altijd al geweest, maar het is nog steeds not done om er openlijk over te praten. Dat doe je gewoon niet, dat hou je voor jezelf. En de mensen die het weten van iemand, zijn bang om het aan te kaarten. Ze vragen wel ” hoe gaat het?” Maar echt specifiek zullen ze niet worden.

Waar is iedereen bang voor? 

Bang dat je niet meer serieus wordt genomen door je omgeving en dat je het daardoor voor jezelf houdt. Bang dat mensen je voor zwak aanzien? Terwijl je eigenlijk juist heel sterk bent, maar waarschijnlijk jezelf teveel hebt gepusht of teveel van jezelf hebt verwacht. Er kunnen ook veel tegenslagen/veranderingen zijn geweest in een korte periode.

En voor de mensen zonder depressie, zijn die bang om de “ellende”te moeten aanhoren?  Dus beter van niet om in details te treden, dan maar een oppervlakkig gesprek voeren. Wat heb je te verliezen om iemands verhaal aan te horen, zonder gelijk een mening erover te hebben. Of ben je bang dat je het ook krijgt?
Te vaak worden mensen met een depressie niet gehoord, want ja, je ziet er toch goed uit, leuk gekleed etc. Te vaak wordt er door de omgeving niet naar ze geluisterd. De mood swings horen bij die persoon “ze is nou eenmaal een moeilijk persoon met een kort lontje”.

Mensen met een depressie hebben vaak een laag zelfbeeld. Het opstaan, het beginnen van de dag kost de grootste moeite. Positief blijven denken lukt ook niet altijd. De “donkere” kant neemt het zo van je over.

En natuurlijk iedereen heeft het druk met zijn eigen leven. Maar niet iedereen heeft een depressie. Vraag eens oprecht hoe het gaat met iemand en niet alleen uit beleefdheid om vervolgens na het woordje “goed” weer verder te gaan met je dagelijkse bezigheden. Google het woord depressie en bekijk wat het inhoudt. Herken de symptomen!

Voor mensen met een depressie zoek hulp! Ga naar een arts, blijf onder de mensen. Praat met mensen in je omgeving. Met de juiste middelen gaat het je lukken om er weer bovenop te komen. Het is een lange weg, maar zeker niet onmogelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s