Het verlaten van een Paradijs.

Na 3 jaar te hebben gewoond op Curaçao, gaan wij weer richting Nederland. Aan de ene kant ben ik super blij. Aan de andere kant ga ik zeker wel dingen missen.

Maar wat ga ik precies missen? En waarom kan ik niet wachten om weer alle seizoenen mee te maken? Ik bedoel hier is het zon, zee en strand, waarom zou je weg willen gaan?Drie jaar geleden dacht ik over Nederland. ” Ik moet weg hier, lekker naar de zon”! Dus zodoende heb ik een lijstje gemaakt met wat ik nou precies ga missen op dit mooie eiland. En ook wat ik niet ga missen!

Wat ga ik missen op Curaçao ?

Je zal natuurlijk denken op nummer 1 het heerlijke weer, maar nee, die staat niet op mijn nummer 1. Misschien staat die zelf in het lijstje van wat ik niet ga missen.

 1. Maar de vrijheid en de ruimte ga ik zeker missen. Het buiten zijn!
 2. Elke dag luchtige kleding en flip flops. Op een gewone dag ben je nooit lang bezig met ” wat ga ik aantrekken?”. Een shirt, hotpants en slippers en klaar!
 3. Mijn zoontje die elke dag kan zwemmen. Dat zal ik zeker missen. En elke dag buiten spelen.
 4. De blauwe zee en het strandleven.
 5. Het toch makkelijk afspreken met vrienden, hoeft niet allemaal zo ver vantevoren worden gepland.
 6. De lekker smoothies, vooral de smoothie Guanabana of ook wel Zuurzak genoemd. Zonder suiker en melk. Heerlijk, zeker moeite waard om te proberen.
 7. BBQ wanneer jij wilt! All day every day!
 8. De mango, cashewnoten en kokos bomen in de tuin, heerlijk veel van kunnen eten.
 9. Het duiken en snorkelen ga ik zeker missen. Veel mooie dingen te zien onder water.
 10. Wat ik niet zo zeer ga missen, maar eerder mijn familie en vrienden. Is een leuk vakantie adres natuurlijk. Heb in de afgelopen drie jaren veel visite mogen ontvangen. Altijd leuk!
 11. Ook de reisbestemmingen ga ik missen. Je bent binnen drie uur in Miami. Aruba, Sint Maarten, Bonaire en Suriname binnen handbereik. En nog veel meer andere landen waar je gewoon rechtstreeks naar toe kan vliegen. Heb veel landen gezien in drie jaar tijd.

Wat ga ik niet missen aan Curaçao?

Veel mensen denken als je op eiland woont, ook gelijk in een soort paradijs bent beland. Nou, als je dat denkt, dan kom je van een koude kermis thuis. Soms is het een paradijs ( blauwe zee, blauwe lucht) maar niet altijd.

 1. De meerdere supermarkten die je nodig hebt om al je spullen in huis te krijgen. Per week ging ik wel naar 3 verschillende supermarkten, omdat de ene supermarkt bepaalde artikelen niet had en de andere supermarkt wel.
 2. De overdreven dure boodschappen. Omdat heel veel geïmporteerd moet worden, zijn veel producten aan de dure kant.
 3. De blaffende honden in de nacht, als je heerlijk wilt slapen. Is niet heel erg, maar soms heb je daar gewoon geen zin in. Vooral als het ongeveer tien honden zijn, die tegelijkertijd blaffen.
 4. De vele insecten! Ik heb ze allemaal gezien denk ik. Zullen er vast meer zijn, maar voor mijn gevoel heb ik ze allemaal gezien. In het 3e jaar was ik er totaal niet meer bang voor. Ook niet van de muisjes die ongeveer 6 maanden in ons huis hebben gewoond. En die pas in de nacht uit hun holletje kwamen terwijl ik lag te slapen. Heerlijk op mijn nachtkastje aan het snuffelen, dicht bij mijn gezicht.
 5. Het verkeer! In Nederland erger ik me ook heus aan de rijstijl van de bepaalde automobilisten, maar hier was het gewoon een tikkeltje erger. Heb er nog een heel artikel over geschreven “autorijden op Curaçao”.
 6. Het geluid van de airconditioning tijdens het slapen. Er is altijd wel geluid om je heen gedurende de dag. Overdag ventilatoren, in de nacht de airco.
 7. De hete zon en altijd te weinig schaduw! Ja, het heerlijke weer is niet altijd heerlijk. Vaak is het zo heet, dat de zon in je huid brandt. Tijdens het autorijden of lopen, maakt niet uit! Op een gegeven moment begon ik eczeem te krijgen van de hitte. Het is niet de zon die je van vakantie kent. Dat je uit een kouder land lekker jezelf aan het opwarmen bent. Nee! Hier loopt het zweet gewoon je onderbroek in. En je bent echt blij als je een winkel in loopt, waar de airco lekker hard aan staat. En niet te vergeten, in de maanden vanaf september tot december, is het super heet! Vaak windstil en een gevoelstemperatuur van 39! graden. In zo’n periode hield ik vaak ramen en deuren gesloten, en zat ik lekker binnen met de airco aan.
 8. De vele stroomstoringen die we hebben meegemaakt. Dan valt het stroom in de wijk voor een paar uur uit. En natuurlijk hartstikke warm, maar geen airco of ventilator.
 9. En wat ik zeker ook niet ga missen zijn de providers hier op het eiland! Best duur betaal je voor een bundel voor een beetje beltegoed en internet op je mobiel. En niet te spreken over de talloze smsjes die ik ontvang, want de providers geven gewoon je nummer door. Dus van elk bedrijf krijg je gewoon een sms met reclame! Maar ook voor het thuisgebruik, betaal je voor tv en internet al 200,- gulden per maand. Dat is ongeveer 100,- euro. En dan heb je niet eens een huistelefoon erbij!
 10. En wat ik ook niet ga missen, zijn de mensen die het niet zo op prijs stellen, dat je Nederlands praat. Helaas versta en praat ik geen Papiamento. Heb wel les gevolgd, maar het bleef maar niet hangen.

Maar wij hebben natuurlijk ook een top tijd gehad hier op het eiland. Ben blij dat ik het avontuur ben aangegaan. Als je de kans krijg om in een ander land (tijdelijk) te gaan wonen, raad ik het zeker aan. Dit is een ervaring geweest die niemand meer van ons kan afpakken.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s